Зеленський представив стратегію розвитку Закарпаття: захід оформили кольорами і агітками "Слуги Народу"

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Закарпаття взяв участь у презентації стратегії розвитку регіону

Відеозапис заходу оприлюднив у Facebook Офіс президента України.

При цьому захід був оформлений у кольорах і символіці партії "Слуга народу". Так, на кафедрі, з якої виступав Зеленський, було наліплено слоган "Зе! МІСЦЕВІ" в кольорах "Слуги народу", а поруч зі сценою був розміщений банер у таких самих кольорах із текстом "Зе! МІСЦЕВІ ЗАКАРПАТТЯ" на тлі задника із символікою "Слуги народу".

Після Зеленського на заході виступав голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, який серед іншого зізнався, що йому "соромно перед президентом України, що йому доводиться отримувати листи від угорського колеги, бо сотні й тисячі тон нашого сміття пливуть у бік Євросоюза".

Раніше радниця з юридичних питань громадянської мережі "Опора" Ольга Коцюруба в коментарі DW заявила, що фактична агітація президентом за партію "Слуга народу" під час виборчої кампанії є неприпустимою із точки зору міжнародних виборчих стандартів.

"Фактично президент є VIP-агітатором, що створює нерівність умов. Загалом, якщо одна з партій отримує у зв'язку із спорідненістю з владою додаткові бонуси, то міжнародною спільнотою це сприймається як адміністративний ресурс", - пояснила Коцюруба.

При цьому Зеленський чинить такі дії у робочий час, а ці заходи висвітлюють ресурси Офісу президента.

"Немає порушення, якщо президент в свій вільний час прийшов на партійний захід, він має право це зробити. Але якщо президент є центром партійного заходу, то тут виникають питання", - сказала Коцюруба.

Водночас експертка визнала, що, відповідно до українського законодавства, прямого порушення в таких діях президента немає і можна говорити лише про невідповідність міжнародним стандартам.

Експерт з конституційного права Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк зазначає, що, відповідно до Виборчого кодексу, наразі немає ані прямої заборони, ані дозволу щодо агітації президентом, а на законодавчому рівні врегульовані не всі питання щодо статусу і повноважень інституту президента, тому і виникають дискусії у трактуванні певних понять, зокрема поведінки під час виборчої кампанії.

"Президент України як громадянин може вільно агітувати за або проти. Але якщо він це робить під час виконання службових обов'язків, то яким чином це класифікувати? На жаль, чіткої відповіді законодавство нам не дає, тут утворена така собі сіра зона", - сказав Марусяк.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель зауважив, що агітація Зеленським за "Слугу народу" у період виборчої кампанії, судячи зі всього, відбувається коштом платників податків.

"Є всі ознаки того, що проводиться агітація, в тому числі із залученням коштів платників податків. Бо з державного бюджету оплачується авіатранспорт, проживання, харчування, державна охорона і низка інших видатків. Йдеться не лише про нього, а і про робочий час цілої команди, коли використовуються серйозні ресурси. Скажімо, згідно з відкритими даними, один авіапереліт коштує в середньому 250 тис. грн.  А разом з президентом приїжджають високопосадовці представники команди", - сказав Кошель.

За словами голови КВУ, такі дії можуть призвести до того, що міжнародні моніторингові організації відзначать використання адміністративного ресурсу під час виборчого процесу, а це зашкодить репутації країни.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb