ViaCarpatia. "Треба активізувати людей, які лише формально є українцями", – Андрій Курков

Про це говорить письменник та президент українського Пен-клубу Андрій Курков на форумі ViaCarpatia.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

"Для декого Україна є формальною. Так само і українці є формальними, які мають паспорт та громадянство, платять податки, деколи навіть голосують. Тобто вони не є емоційними, вони просто живуть. А є Україна політична та емоційна. І тут, серед тих, хто прийшов сьогодні, – це теж представники емоційної та політичної України. Це ілюструє загальноукраїнський культурний інформаційний простір. За 30 років незалежності ми не можемо організувати в усіх обласних центрах і великих містах одночасно в один день прем'єру українського кіно чи презентацію української книжки. Щоб після того два, три тижні було відлуння. Щоб цитати з розмов видатних людей потрапляли на Закарпаття, на Сумщину, на Донбас. Через відсутність таких розмов ми й отримали Донбас і Крим", – зазначив Андрій Курков.

"Треба звертати увагу на майбутні покоління. Важко змусити старших змінювати свої ностальгічні упередження і думки. Ламати їх через коліно. Тому ми не хочемо, щоб діти й онуки нічого не ламали, щоб всі були вільні. Треба працювати на масову культуру наступних поколінь", – додає Курков.

Нагадаємо, що сьогодні, 26 вересня, у Львові розпочався третій форум ViaCarpatia. Цьогоріч окрему платформу для обговорення має український Пен-клуб. Однією з перших подій якого стала презентація-дискусія у Домі Франка "Мости замість стін. Що об'єднує українців" однойменної книжки, яка нещодавно вийшла у "Видавництві Старого Лева". До книги увійшло 20 текстів, які впорядкувала Анастасія Левкова. У презентації взяли участь Андрій Курков, Остап Сливинський, Галина Вдовиченко, Галина Крук, Вікторія Амеліна. Модераторкою стала журналістка Тетяна Терен.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо