ViaCarpatia. "Якщо замість верховенства права є верховенство правителя, тоді інституції не потрібні", – Мирослав Маринович

У тих умовах, в яких нині опинилась Україна, усі інституції занепадатимуть одночасно. Можливо, не однаковим темпом, але занепадатимуть усі

Про це заявив член-засновник Української Гельсінської групи, віцеректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, передає "Еспресо.Захід".

"Довіра до інституцій з'являється тоді, коли людина відчуває, що сама держава рахується з тими інституціями. Коли держава опирається на ці інституції, і тоді, коли людина бачить, що інституції можуть впливати на стан справ у державі. У цьому питанні з 2019 року маємо відчутний регрес, – заявив Мирослав Маринович. – Мені шкода теперішнє міністерство закордонних справ. Я чітко бачу, що не вони вирішують  справи закордонної політики держави, а голова президентського офісу. Людина, яка непідконтрольна вертикалі влади. Яка буде довіра до МЗС, якщо вирішують інші люди? Якщо в державі є верховенство права, тоді працюють інституції і є демократія. Якщо замість верховенства права є верховенство правителя, тоді інституції не потрібні. Бо команди роздає правитель. Ми повинні вибрати, яку систему хочемо. Здається ми цей вибір на Майдані зробили. Але я тепер бачу відчутний регрес від цієї моделі".

Роль державних інституцій у розвитку національної культури та збереження ідентичності стала ключовою темою дискусії "Каркас. Інституції для підтримки національного відродження", що відбулась у рамках форуму ViaCarpatia.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо