ViaCarpatia. "Порівнюймо те, що маємо, з тим, що у нас було вчора, а вже потім з тим, що є у сусідів", - Леонід Фінберг

Українська культура ще ніколи не була на такому підйомі, як в останнє десятиріччя. Але більшість українців просто цього не знають

Про це заявив лауреат премії Станіслава Вінценза "За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів" директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головний редактор видавництва "Дух і літера" Леонід Фінберг під час вручення нагороди, передає Еспресо.Захід.

"Дуже важливо, аби ми не недооцінювали того, що зроблено. Порівнюймо те, що маємо, з тим, що у нас було вчора, а вже потім з тим, що є у сусідів. Чи знаємо ми про досягнення української культури?  Боюсь, що знаємо набагато гірше, ніж повинні були б. Це незнання, помножене на радянські стереотипи та ворожу пропаганду, нав'язує нам відчуття неповноцінності, інколи меншовартості, - заявив Леонід Фінберг. - Хотів би акцентувати не так на зовнішніх впливах, як на нашій відповідальності за це. Якщо у 40-мільйонній країні ми за рік продаємо до 500 примірників своїх найкращих книжок нон-фікшн, то щось не так з нами... Досвід останніх років нагадав нам, що частка освічених людей, які поділяють цінності особистості, важливість ефективної правової системи в країні, цінність державної незалежності не така уже й висока. Назвали 25%. Може, і в інших країнах не більше. Проте далеко не усі мають сусіда, який грає м'язами і з ядерними боєголовками на кордоні. Та й державу ми будуємо після десятиліть комуністичної системи, та колоніального статусу. У нас немає іншого шляху, як ставати сильнішими".