ViaCarpatia. "Треба обірвати прокляття до сьомого коліна, коли невротик виховує невротика", – Тарас Прохасько

У Львові завершився третій Міжнародний форум Центральної та Східної Європи ViaCarpatia

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 27 вересня, у рамках форуму ViaCarpatia, який цьогоріч проходить у Львові, відбулося обговорення "Що дасть нам силу?". Учасниками розмови стали Андрій Курков, Іван Андрусяк, Катерина Калитко, Ірина Старовойт, Тарас Прохасько та Ія Ківа. Модерувала зустріч журналістка Тетяна Терен. 

"Ми живемо, ми розвиваємося. Це ознака того, що сила в нас є, хай вона не подібна на силу британців чи інших народів. Розумію, що йдеться, власне, про якусь роботу, про пошук методу, щоб цю силу могти видобувати і раціонально використовувати, - сказав під час включення у дискусію в прямому ефірі письменник, есеїст, лауреат Шевченківської премії Тарас Прохасько. -  На мою думку, головним недоліком теперішньою українського суспільства є страшенно низький рівень самоусвідомлення, саморефлексії. Якщо говорити про пошук загального, то тут я переконаний, що йдеться тільки про те, щоб українцеві з перших років життя принципово інакше розповідали про світ і про нього самого. Тобто треба повертатися до гуманізму, до вивчення людини. Вивчати різні вияви життя".

На думку учасника Форуму, має бути інформація про закони і устрій самої людини, її психіки. Обов'язково потрібна світоглядна складова.

"Треба обірвати прокляття до сьомого коліна, коли невротик виховує невротика, зупинити потік нездорової освіти і виховання. Колективна сила полягає в тому, щоб людині вчасно сказати, хто вона, чим є світ та які є закони цього життя. Пояснити, як можна спокійно сприймати подразнення із зовнішнього світу й не травмуватися", – говорить Тарас Прохасько.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо