У Києві презентували фільм про справу нацгвардійця Марківа, ув'язненого в Італії

В Музеї Майдану представникам ЗМІ показали частину стрічки "Не в тому місці, не в той час", що розповідає про непричетність нацгвардійця Віталія Марківа до загибелі фотокореспондента Андреа Роккеллі та російського правозахисника Андрія Миронова у травні 2014 року на Донбасі

Показ відбувся за день до початку першого судового засідання в апеляційному суді в Мілані, яке призначене 29 вересня, повідомляє Укрінформ.

Як розповіла Ольга Токарюк, співавтор фільму, ідея зняти його зародилася після того, як суд Павії виніс вирок Марківу в липні 2019 року. З нею сконтактував італійський журналіст, відомий військовий кореспондент Крістіано Тінацці, який має досвід роботи і на сході України, і в багатьох інших зонах конфліктів, і запропонував зробити своє розслідування.

Читайте також: Адвокати надали нові докази непричетності нацгвардійця Марківа до вбивства італійського репортера

"Таким складом ми працюємо над цим фільмом уже понад рік. І це – попередні проміжні результати нашої роботи. Це 34 хвилини, коротка технічна версія фільму. В ній – результати наших випробувань, які ми провели і на горі Карачун, на місці, де була розташована Національна гвардія України і де був Віталій Марків 24 травня 2014 року. Ми побували біля залізничного переїзду під Слов’янськом в районі села Андріївка, де у рові вздовж дороги ховалися від обстрілу і загинули під мінометним обстрілом Енді Роккеллі та Андрій Миронов. Результати цих випробувань, досліджень на місці події, випробувань зброї, які провели на полігоні, прокоментували незалежні італійські експерти, які не мають жодного інтересу в цій справі", - сказала Токарюк.

Вона підкреслила, що автори фільму не шукали якогось одного результату розслідування.

"Ми не йшли до якоїсь наперед визначеної мети. Коли ми починали працювати над цим фільмом, ми не знали, куди нас приведе це розслідування, ми були відкриті до будь-якого фіналу. Тобто нам не йдеться лише про звільнення Віталія Марківа, нам ідеться про те, щоб встановити справедливість" - зазначила Токарюк.  

Водночас вона уточнила, що саме цю частину адвокат Марківа просить долучити до доказів.

Також Токарюк зазначила, що повна версія цього фільму має вийти пізніше, автори сподіваються закінчити роботу над ним наприкінці осені, тоді й відбудуться публічні покази.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb