"Військового вирішення нагірно-карабаського конфлікту немає": США закликали Вірменією та Азербайджан припинити бойові дії

Сполучені Штати Америки закликали Вірменією та Азербайджан до негайного припинення бойових дій та відновлення мирних переговорів

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ щодо ситуації у Нагірному Карабасі та бойових дій між Вірменією та Азербайджаном, повідомляє Укрінформ.

"США глибоко занепокоєнні повідомленнями про широкомасштабні військові дії вздовж лінії зіткнення в регіоні Нагірного Карабаху, що призвели до великої кількості смертей, у тому числі серед мирного населення. Ми приєднуємося до співголів Мінської групи та ширшої міжнародної спільноти у їх рішучому засудженні цієї ескалації насильства та закликаємо всіх причетних негайно припинити військові дії. Ми висловлюємо свої співчуття родинам загиблих та поранених", - зазначив він.

Гілмор закликав Вірменією та Азербайджан "негайно припинити бої та якомога швидше і без попередніх умов повернутися за стіл переговорів".

"Заступник держсекретаря США Бігун вже звернувся до міністрів закордонних справ Вірменії та Азербайджану із закликом до деескалації та використання існуючих прямих каналів зв'язку між ними для запобігання подальшій ескалації", - зауважив він.

Тако він закликали сторони негайно вжити заходів задля зменшення напруженості, "забезпечити пропорційність безпекових заходів та поважати міжнародне право людини".

Гілмор заявив, що США переконані, що "участь у ескалації насильства з боку будь-якої зовнішньої сторони лише посилить регіональну напруженість".

"Військового вирішення нагірно-карабаського конфлікту немає", - додав він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb