“Нафтогаз” став збитковим, адже не отримує гроші за транзит та дорого закупився у 2019-ому, — експерт

НАК “Нафтогаз України” показав збиток за перше півріччя поточного року, тому що зараз не отримує грошей за транзит російського газу, а також закупив газ по високій ціні минулоріч

Таку позицію висловив Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій, в ефірі програми Energo live з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“Я думаю, що пандемія і коронавірус — останні в черзі, хто може претендувати на те, що завдав збитків “Нафтогазу”. Проблема, дійсно, в транзиті — тепер “Нафтогаз” не отримує кошти за транзит російського газу. Ці кошти отримує оператор ГТС України. Хоча формально ця структура входить у “Нафтогаз України”, тобто анбандлінг як такий все ж таки не відбувся”, — сказав Корольчук.

За його словами, є й ще одна причина збитковості.

“Другий момент — “Нафтогаз України” закупив газ у значних обсягах у 2019 році по високій ціні — там середня ціна становила $215 вийшла за тис. кубометрів, — закачав у підземні сховища. А потім цей газ через теплу зиму виявився нікому не потрібен і залишився у підземних сховищах”, — пояснив експерт.

Зі свого боку, Святослав Павлюк, виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України”, вважає, що сплата високої ціни за газ минулоріч була необхідною.

“Я б це назвав “ціна безпеки”. Ми не знали, як далі підуть перемовини із “Газпромом”, яким буде транзитний контракт, чи він взагалі буде. Тому дії “Нафтогазу” були не в частині економіки, а в частині безпеки. І те, що “Нафтогаз” закачав той газ минулого року, було гарантією безпеки проходження опалювального сезону, а не гарантією отримання економічних прибутків”, — стверджує Павлюк.

Консолідований чистий збиток групи “Нафтогаз” за перше півріччя, що закінчилося 30 червня 2020 року, склав 11,5 млрд грн, повідомили у компанії наприкінці вересня.