Україна вимагатиме від Ірану пояснити причину збиття літака МАУ та назвати винних, - МЗС

Україна під час нового раунду переговорів вимагатиме від Ірану пояснень, що сталося в ніч, коли літак МАУ був збитий біля Тегерана і хто за це несе відповідальність

Про це повідомила т.в.о. директора департаменту міжнародного права МЗС Украни Оксана Золотарьова, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми очікуємо, що наступна зустріч в багатосторонньому форматі (між Іраном і п'ятьма країнами, громадяни яких загинули - ІФ) відбудеться до кінця цього року, а зустріч у двосторонньому форматі між Україною та Іраном відбудеться в середині жовтня. Ми їдемо потужною і серйозною делегацією, яка буде складатися з представників авіаційних органів, військових, правоохоронних органів, працівників Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції з одним простим вимогою, з питанням, щоб Іран нам детально пояснив, що сталося тоді і хто, як за це несе відповідальність", - сказала Золотарьова.

Читайте також: Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані: у жовтні відбудуться нові перемовини щодо компенсації родинам

За її словами, зараз існує три паралельних треки стосовно розслідування катастрофи.

"Перший трек - це технічне розслідування. Метою цього розслідування є встановити, що саме стало причиною падіння літака", - пояснила Золотарьова.

Він підкреслила, що МЗС вимагає від Ірану провести неупереджене технічне розслідування і описати в ньому, що дійсно сталося тієї ночі в небі над Тегераном.

За словами Золотарьової, другим треком є ​​кримінальне розслідування.

"Зрозуміло, що перед українськими правоохоронними органами стоїть зараз надскладне завдання. Вони не мають доступу до місця події, вони не мають можливості допитувати свідків у тій мірі, в якій хотілося б, щоб насправді встановити з кримінальної точки зору всіх причетних осіб до цього збиття", - пояснила вона.

Золотарьова підкреслила, що для України принципово, "щоб належну кримінальну відповідальність понесла не тільки та людина, яка безпосередньо натискав на кнопку Тор і випускав ракету, а весь ланцюжок командування і всі ті люди, які були залучені до процесів прийняття рішень щодо авіапростору для цивільних літаків в той день в небі над Іраном".

"Для МЗС зі свого боку є окремий трек: ми вимагаємо від Ірану прийняття повної міжнародно-правової відповідальності за збиття українського літака", - зазначила вона

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb