НБУ планує встановити єдині правила розрахунку вартості споживчих кредитів для всіх фінансових установ

Національний банк України планує оновити правила розрахунку небанківськими установами загальної вартості споживчого кредиту і зробити їх такими ж, як для банків

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Національний банк пропонує до обговорення оновлені правила розрахунку небанківськими установами загальної вартості та реальної річної процентної ставки споживчого кредиту", - йдеться у повідомленні. 

У пресслужбі зазначили, до загальної вартості кредиту та реальної річної процентної ставки потрібно включати всі без вийнятку витрати споживача: платежі за обслуговування та повернення кредиту, включаючи проценти, комісії, обов'язкові платежі за додаткові та супутні послуги фінустанови, а також платежі за послуги третіх осіб.

Відзначається, що такі правила розрахунку загальної вартості кредиту та реальної річної процентної ставки вже працюють для банків. НБУ пропонує встановити єдині правила як для банків, так і для небанківських фінустанов.

Таким чином, підкреслили в НБУ, споживач ще на початку вибору кредиту зможе отримати повну, точну та зрозумілу інформацію про реальну річну ставку та загальну вартість кредиту. Нові правила обрахунку також дозволять уникнути ситуацій, коли реальна вартість кредиту відрізняється від суми, на яку розраховував споживач. 

Крім того, це полегшить вибір, адже споживач зможе порівняти ключові показники вартості споживчого кредиту у різних фінансових установах та обрати найвигіднішу пропозицію.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb