Проєкт держбюджету-2021: Укрзалізниця закликала передбачити 322 млн грн на пільгове перевезення студентів

Укрзалізниця просить передбачити у бюджеті на 2021 рік 322 млн грн на пільгове перевезення студентів та учнів професійних закладів освіти, а також 1 млрд грн на відшкодування заборгованості Міністерства освіти та науки перед компанією

Про це повідомила пресслужба Укрзалізниці.

Згідно з повідомленням, Укрзалізниця розрахувало попередні витрати компанії на пільгове перевезення студентів закладів вищої освіти та учнів професійних закладів освіти у 2021 році в розмірі 322 млн грн і закликала передбачити ці кошти у бюджеті наступного року.

Зазначається, що з відповідними пропозиціями Укрзалізниця звернулася до Верховної Ради, прем'єр-міністра, Міністерства освіти та науки, а також Міністерства фінансів.

"Також керівництво компанії закликає передбачити в бюджеті на наступний рік кошти і для відшкодування заборгованості МОН перед Укрзалізницею за минулі періоди, яка складає понад 1 млрд грн", - зазначили у пресслужбі.

У компанії пояснили, що "Укрзалізниця" та МОН щороку укладають договори щодо компенсації пільгового перевезення студентів закладів вищої освіти та учнів професійних закладів освіти, але сума компенсацій значно менша за необхідну.

"Зокрема, державним бюджетом у 2018-2019 роках МОН передбачалось лише 36 млн грн коштів на відшкодування Укрзалізниці, а послуг з пільгового перевезення було надано майже на 500 млн грн", - зауважили у компанії.

Крім того, за інформацією компанії, упродовж багатьох років у бюджет закладалася завідомо недостатня сума коштів для компенсації пільгового перевезення студентів. При цьому в деякі роки компенсація не надавалася взагалі.

У пресслужбі підкреслили, що такий стан справ стосовно компенсацій пільгових перевезень може призвести до зниження можливості належно виконувати свої функції, зокрема оновлювати рухомий склад, призначати нові поїзди та розширювати географію маршрутів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb