З COVID-фонду не закупили жодного апарату ШВЛ, - голова Рахункової палати

За інформацією голови Рахункової палати Валерія Пацкана, гроші з COVID-фонду пішли на будівництво доріг та амбулаторій, соціальні виплати населенню, доплати медикам і правоохоронцям, натомість жодного апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ) на його кошти не закуповували

Про це пише Українська правда.

"ШВЛ закуповувалися в інший спосіб, не з ковідного фонду – і меценатами, і державні органи, в тому числі МВС, для себе закупляли. З ковідного фонду ШВЛи на сьогодні не закуплено", - цитує видання слова Пацкана.

При цьому, за інформацією видання, з фонду боротьби з коронавірусом було витрачено 25 млрд грн. Зокрема: 12,6 млрд грн - на будівництво доріг та амбулаторій; 9,2 млрд грн - на виплати по безробіттю, частковому безробіттю, на дітей ФОП, страхові виплати та матеріальну допомогу медикам; 2,8 млрд грн - на доплати до зарплати Міністерству внутрішніх справ, Міністерству охорони здоров'я і виконавчій службі; 289 млн грн - на закупівлю обладнання та засобів індивідуального захисту.

При цьому, Пацкан зазначив, що наразі існує проблема із закупівлею апаратів ШВЛ.

За його словами, зараз відбуваються тендери на загальну суму 1,5 млрд грн. Два тендери - на 630 млн грн на закупівлю 20 стаціонарних агіографічних рентгенівських цифрових систем і 6 тендерів на 913 млн грн – на закупівлю 60 комп’ютерних томографів для опорних лікарень.

"Самі ШВЛ ми повинні були закупити, оголошено було тендер на закупівлю 100 апаратів, строк поставки був до 30 жовтня. Перший тендер оголошено 16 липня, провели аукціон – мали до 15 вересня закупити 50 апаратів. На нього вийшли 6 учасників", - зауважив Пацкан.

Він додав, що лише двоє запропонували товари, які відповідали вимогам, але згодом виявилося, що перший постачальник не мав досвіду постачання відповідних товарів, а щодо другого э факти невиконання попередніх договорів.

У виданні зазначили, що наразі триває новий тендер.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb