"Через факти порушення трудового контракту": Фонд держмайна звільнив керівника Об'єднаної гірничо-хімічної компанії

Фонд Державного майна України (ФДМУ) звільнив тимчасово виконуючого обов'язки голови правління Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) Пітера Девіса через встановлені факти порушення трудового договору

Про це повідомила пресслужба ФДМУ.

Згідно з повідомленням, Фонд звільнив Девіса на підставі отриманих фактів порушення ним умов трудового контраку, висвітленому у тому числі у численних зверненнях народних депутатів України, Служби безпеки України та членів правління ОГХК щодо можливого завдання шкоди майновим інтересам держави.

Так, за інформацією ФДМУ, у вересні 2020 року Девіс одноосібно прийняв рішення відновити продаж Вільногірського гірничо-металургійного комбінату, що входить до структури ОГХК, компаніям, які підконтрольні її менеджменту, відстороненого на початку поточного року через неефективне управління і корупцію. 

"Одночасно з цим Девіс наказав зупинити відвантаження продукції компаніям, що є добросовісними досвідченими учасниками ринку, що співпрацюють з ОГХК на умовах передоплати за вищими цінами, аж до вивантаження вже завантажених контейнерів. Зазначені учасники ринку забезпечують щомісячну купівлю продукції ОГХК на суму декілька мільйонів доларів США", - зазначили у пресслужбі.

При цьому зауважується, що заперечення членів правління ОГХК проти такого рішення Девіса прийняті не були. Контрагенти, які купують продукцію ОГХК через добросовісних учасників ринку, звернулися до Девіса з вимогою негайного відновлення постачань, щоб уникнути зупинки їх заводів в Європі і Туреччині, проте зворотної реакції не було.

На Вільногірському ГМК, попри затверджений штатний розпис, у керівництво були включені особи зі складу попереднього менеджменту. При цьому заступник директора з реалізації готової продукції ВГМК, призначений новим правлінням ОГХК, був фактично усунений від процесу продажів, а на керівника відділу збуту здійснювався тиск через спробу перешкоджати вивантаженню контейнерів, які були призначені для компаній, що є добросовісними учасниками ринку.

"Зважаючи на ситуацію, яка склалася на ОГХК, Фонд державного майна України прийняв рішення звільнити П. Девіса від займаної посади. З'ясуванням усіх обставин діяльності П. Девіса будуть займатись правоохоронні органи у взаємодії з Фондом державного майна", - підкреслили у пресслужбі.

У пресслужбі додали, що ФДМУ, незважаючи на спроби зірвати приватизацію ОГХК, забезпечить підготовку цього підприємства для залучення компетентного інвестора через прозорий приватизаційний аукціон. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb