Через загрозу ісламізму домашнє навчання у Франції дозволятимуть лише для хворих дітей

Президент Франції Емманюель Макрон виступив у п'ятницю, 2 жовтня 2020 року, з великою промовою на тему протидії "ісламському сепаратизму"

Його доповідь пролунала у паризькому передмісті Ле Мюро, де молоді мусульмани часто нападають на поліцію й звідки 70 осіб вирушили на "джихад" до Сирії (загалом на обліку в правоохоронців там перебуває близько 170 ісламських радикалів), розповідає Еспресо.TV з посиланням на RFI.

Такому радикалізму в окремо узятих місцевостях Франції чи, як висловився Макрон, "ісламському сепаратизму" буде протиставлено "республіканські цінності". Відповідний закон буде готовий у грудні.

За словами глави французької держави, документ передбачатиме цілу низку заходів, спрямованих на "республіканське пробудження". 

"Перший чинник цього підйому" - це "комплекс заходів громадського порядку і нейтралітету державних сервісів". У зв'язку із цим Макрон навів як приклад "окремі випадки", коли, місцева влади, "під тиском груп і громад", впроваджувала "конфесійне меню" у шкільних їдальнях або роздільний графік для чоловіків і жінок в басейнах. Макрон пообіцяв надалі "негайно і жорстко відповідами" на введення будь-якого правила, "яке суперечить нашим (республіканським) принципам".

Для боротьби з діяльністю "нелегальних шкіл, часто керованих релігійними екстремістами", президент Франції планує ввести обов'язкове навчання в "республіканських" школах для всіх дітей з 3 років. Ця пропозиція повинна вступити в дію з нового навчального року - тобто, з вересня-2021. Домашнє навчання (яке зараз у Франції проходять близько 50 тис. дітей) в подальшому буде дозволено тільки "за медичними показаннями". Буде посилено і вимоги до приватних шкіл, що знаходяться поза системою державного фінансування (тобто ті, які не отримують жодних субвенцій з бюджету, а натомість мають можливість не дотримуватися державної шкільної програми).

Заявив глава французької держави і про введення "контракту про дотримання цінностей республіки" для некомерційних організацій. 

Буде заборонена і робота у французьких мечетях "відряджених" імамів з інших країн. Макрон пообіцяв зробити це "протягом 4 років". Планується посилення контролю за фінансуванням мечетей. Крім того, анонсовані заходи, які повинні перешкоджати "встановлення контролю" над мечетями представникам "екстремістських течій" ісламу.

Також у проблемних районах країни з ісламських населенням буде збільшено кількість поліцейських, жандармів і суддів, а також їхнє фінансування.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо