Друк коштів — це інструмент для країн, які побороли корупцію, — економіст Савченко

Емісія грошей містить дуже багато корупційних ризиків, тому цей інструмент підходить країнам, які корупцію побороли

Таку позицію висловив Олександр Савченко, економіст, ректор Міжнародного інституту бізнесу, в ефірі програми Великий ефір Василя Зими на телеканалі Еспресо.

"Створення внутрішніх грошей, як правило, пов’язане із корупційними процесами. Гроші йдуть державі, держава їх вкладає неефективно. За все буде розраховуватися український народ через інфляцію-девальвацію. Якщо б ми могли дуже обережно точково доставляти гроші у чесний малий, середній бізнес… Але це прерогатива держав, які побороли корупцію", — сказав Савченко.

За його словами, найголовніше у разі емісії — куди йдуть кошти.

"Як на мене, краще зараз у таких умовах — класична монетарна політика, яка не віддає перевагу нікому. Має перемагати той, хто використовує гроші найефективніше. Зараз це приватний бізнес. Але зараз приватний бізнес по суті без грошей — без кредитів, фондового ринку нема (ОВДП я не вважаю фондовим ринком)", — резюмував він.

Савченко також окреслив межі допустимого: "Так, держава через державні банки залучає кошти для рефінансування свого дефіциту, і це проблема. Для такого статус-кво — це шлях внікуди. Але ще не критичний рівень. 5-6 млрд грн на місяць — це не критично. Коли буде 50-60 млрд грн — це вже буде катастрофа".