В Офісі простих рішень пропонують відкласти впровадження касових апаратів для деяких підприємців

За словами інвестора та громадського діяча Маргулана Сейсембаєва, який відповідає за міжнародну діяльність Офісу простих рішень і результатів, впровадження касових апаратів для деяких груп бізнесу краще відкласти на один-три роки

Про це повідомляє РБК-Україна.

"З одного боку контроль роздрібного товарообігу, скорочення контрабанди і детінізація економіки - це дуже важливі питання для розвитку будь-якої країни. Більшість цивілізованих країн вже давно зобов'язали усіх підприємців встановити касовий апарат і майже у всіх цей процес був болісним. З іншого боку, прозорість роздрібного бізнесу перед податковими органами завжди повинна супроводжуватися реформами у самих перевіряючих органах", - цитує видання слова Сейсембаєва.

Він додав, наразі не час вводити тотальну фіскалізацію через пандемію і спад економіки.

"Малому бізнесу зараз дуже нелегко і все, що їм потрібно від держави, це щоб їх просто не чіпали. Тому будь-яка додаткова регуляція викликає у підприємців лише гнів і роздратування", - зазначив Сейсембаєв.

Так, на думку Сейсембаєва, найкращим компромісним варіантом буде зобов'язати всіх продавців ризикових товарів, оптовиків, а також торговців найбільших магазинів видавати фіскальний чек з наявністю документів на товар, а для інших підприємців обов'язкову наявність касового апарату відкласти на один-три роки.

У виданні нагадали, що прийняті Верховною Радою 20 вересня 2019 року закони внесли докорінні зміни в систему адміністрування податків і використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО). 

Тоді ж Державна податкова служба надала роз'яснення про відмінності РРО від звичайних касових апаратів.

28 вересня 2019 року податковий комітет ухвалив позитивне рішення по законопроєкту 2645-д і відправив його в зал для голосування у першому читанні. Зазначається, що у законопроєкті передбачені істотні послаблення в обов'язковому використанні РРО з критерієм від перевищення торгової площі 40 кв.м. в містах і від 60 кв. м. в селах.