Буславець ініціює зростання доходів обленерго: це може призвести до підвищення тарифів на електроенергію, - "Схеми"

Т. в. о. міністра енергетики Ольга Буславець ініціювала підвищення дохідності обленерго шляхом збільшення одного показника при розрахунку тарифів на електроенергію, що може призвести до збільшення вартості електроенергії для кінцевих споживачів

Про це пишуть "Схеми".

Згідно з повідомленням, у розпорядженні журналістів опинився відповідний лист за підписом Буславець від 28 вересня на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

"Прошу Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, надати доручення НКРЕКП спільно з Міненерго та іншими учасниками ринку переглянути ставки дохідності на «стару» базу активів з метою залучення необхідного обсягу інвестицій для модернізації, реконструкції та будівництва мережевої інфраструктури операторів систем розподілу (обленерго), що дозволить підвищити якість електропостачання та зменшити вартість приєднання електроустановок замовників до електричних мереж", – йдеться у листі Буславець.

Так, на думку Буславець, двократне збільшення ставки дохідності "на стару базу" (майно, яке вже є на балансі обленерго) дозволить поліпшити технічний стан мережевої інфраструктури та безпеку постачання електроенергії споживачам. Також цей крок, за словами Буславець, дозволить спростити і здешевити вартість приєднання нових електроустановок до електричних мереж.

"1 жовтня прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення у тижневий строк розглянути лист міністерки енергетики та про результати поінформувати Кабінет міністрів", - пише видання.

У міністерстві підтвердили, що, на їхню думку, нинішні ставки дохідності обленерго «не дозволяють закумулювати достатній фінансовий ресурс для «ефективної модернізації електромереж і електрообладнання».

Водночас, у міністерстві наголосили, що «у листі Ольги Буславець до прем’єр-міністра не вказуються цифри підняття ставок, зокрема і щодо 6%».

(Виправлено. Спершу у цій новині помилково зазначалося, що ця цифра зазначена у листі Буславець до прем’єр-міністра - "Схеми").

Крім того, за словами керівника аналітичного відділу Concorde Capital Олександра Паращія, від зростання стимулюючого тарифоутворення на стару базу активів виграють обленерго, які таким чином збільшать свої доходи за рахунок споживачів електроенергії.

У виданні також нагадали, що 26 серпня 2020 року НКРЕКП прийняла постанову «Про внесення Змін до деяких постанов НКРЕ та НКРЕКП», якою передбачено запровадження з 1 січня 2021 року стимулюючого тарифоутворення для операторів систем розподілу (обленерго). Тоді ставки дохідності на нову базу активів обленерго затвердили на рівні 16,74%, а на «стару» базу – 3%.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb