Зеленський підписав закон про регулювання мікрокредитів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №891-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування і формування та обігу кредитних історій"

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Закон передбачає віднесення кредитних договорів, що укладаються на строк до одного місяця, та договорів, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної зарплати, до споживчих кредитів та застосування до них відповідного законодавства.

"Таким чином створюються умови для належного регулювання ринку мікрокредитів, що швидко зростає, зокрема визначаються умови надання та внесення інформації про мікрокредити до Бюро кредитних історій.

Крім того, закон встановлює максимальну сукупну суму штрафів і пені, яка може бути нарахована за порушення виконання зобов'язань за такими кредитами, у розмірі, що не перевищує подвійну суму отриманого кредиту.

Також забороняється змінювати процентну ставку в гірший для споживача бік та застосовувати штрафи й пені за одне й те саме порушення. Це захистить громадян від штрафів і пені, сума яких на сьогодні може в рази перевищувати суму кредиту.

У пресслужбі пояснили, що такі законодавчі зміни посилять захист споживачів мікрокредитів від необґрунтованого боргового навантаження, а також убезпечать кредиторів від недобросовісних позичальників та, відповідно, сприятимуть зменшенню частки проблемної заборгованості.

Зазначається, що закон набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb