Бізнес у сфері обслуговування має повністю перейти на українську мову з січня 2021 року, - мовний омбудсмен

Бізнес з 16 січня 2021 року повинен буде обслуговувати споживачів і надавати їм інформацію про товари і послуги виключно українською мовою

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Із 16 січня наступного року сфера обслуговування повинна стовідсотково користуватися державною мовою", - цитує пресслужба слова уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Усі підприємства повинні будуть обслуговувати споживачів і надавати їм інформацію про товари і послуги виключно українською мовою відповідно до закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Кремінь також нагадав, що низка положень закону вже набула чинності. Так, з 16 січня 2020 року мова реклами, зокрема політичної, має бути лише українська; з 16 липня - назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проєктна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб, а з 1 вересня всі школи мали перейти на українську.

Мовний омбудсмен також наголосив, що мовний закон - не перешкода, а додаткова можливість для бізнесу.

"Як бачимо, відповідальність бізнесу й повага до українського законодавства отримує величезну підтримку суспільства", - пояснив Кремінь.

Він зауважив, що йдеться, зокрема, про появу аудіогіда українською у віденському Музеї історії мистецтв та зміну транслітерації Kiev на Kyiv в англомовній Вікіпедії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb