Понад половина українців не знає, за якою системою пройдуть місцеві вибори, - дослідження

Згідно з опитуванням групи "Рейтинг", 55% українців не знають, за якою системою пройдуть місцеві вибори в Україні

Про це йдеться в новому дослідженні групи "Рейтинг".

26% респондентів визнали свою часткову обізнаність у питанні проведення місцевих виборів за відкритимисписками і лише 20% сказали, що знають за якою системою відбудуться місцеві вибори (у вересні таких було 13%).

37% опитаних сказали, що часто стежать за місцевою політикою і рішеннями місцевої влади, 31% - роблять це іноді, 20% - рідко, 8% - взагалі не цікавляться цими питаннями.

58% опитаних знають, що вибори відбудуться 25 жовтня, ще 14% відповіли, що вони відбудуться цього місяця, 2% назвали інший місяць і число. Водночас 26% взагалі не знають, чи не змогли дати відповідь. В середині вересня лише третина знали точну дату місцевих виборів.

Водночас, про свою участь у місцевих виборах заявили 58% опитаних. 21% не змогли відповісти, ще 8% - можливо візьмуть участь, 13% - малоймовірно. У разі загострення ситуації з коронавірусом готовність взяти участь у виборах підтвердили 46%, 23% вагаються (50/50), 9% - можливо прийдуть на дільниці, 21% - малоймовірно. За останній тиждень тенденції щодо декларованої явки практично не змінилися, зазначається у прес-релізі.

За останні чотири роки зросла переконаність у важливості власного голосу на виборах. Так, у 2016-17 рр. майже половина опитаних говорили, що їхній голос нічого не вирішує. Цього року таких - третина. Понад половина переконані у зворотному.

Для третини опитаних на місцевих виборах важливіше насамперед хто стане міським/сільським головою, а для 13% - які партії пройдуть до місцевих рад. 35% респондентів зазначили, що їм однаково важливо, хто буде головою і які політичні сили прийдуть до влади.

81% респондентів зазначили, що обираючи, за кого голосувати на місцевих виборах, вони приймають рішення самостійно, 15% частіше радяться з близькими та родичами.

27% обговорюють питання місцевих виборів з членами сім'ї, близькими, або колегами. 32% роблять це іноді, 23% - рідко, 14% - взагалі про це не говорять.

Під час дослідження було опитано 5000 респондентів віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу методом опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів). Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження: не більше ніж 1,4%.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо