СБУ викрила фейкову інвесткомпанію з трьома кол-центрами у Києві

Служба безпеки викрила псевдоброкерські центри, які під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах привласнювали кошти інвесторів

Про це у Facebook повідомила пресслужба головного управління СБУ в Києві та Київській області.

"Служба безпеки України припинила діяльність псевдоброкерських центрів, які під виглядом торгів на міжнародних фондових біржах привласнювали кошти інвесторів", - йдеться у повідомленні.

За даними оперативників, оборудку організували троє громадян однієї з країн Близького Сходу. За їх вказівкою, у центрі столиці були створені три колцентри. Оператори нібито від імені відомої інвестиційної компанії телефонували клієнтам і пропонували інвестувати гроші в акції відомих компаній на міжнародних фондових біржах.

Після перерахування зловмисникам коштів через електронні платіжні системи клієнту створювали "персональний кабінет", в якому демонстрували постійне зростання акцій у ціні та пропонували збільшити інвестиції. При цьому для створення веб-ресурсу організатори використали елементи обладнання для заборонених в Україні онлайн-казино.

"Зловмисники також за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення імітували для інвесторів трансляцію електронної торгівлі на міжнародних біржах. Після рішення клієнта отримати свої гроші, ділки повідомляли йому про банкрутство компанії", - зазначили у пресслужбі.

За інформацією відомства, зловмисники діяли протягом кілької років та встигли привласнити кошти кілької тисяч громадян. При чому суми "інвестицій" коливалися від $1 тис. до $5 тис. з кожного клієнта. Отримані кошти ділки легалізували через анонімні криптогаманці.

У відомстві зазначили, що під час обшуків у колцентрах правоохоронці вилучили комп'ютери та сервери, документи, печатки фірм, які функціонували без належного податкового оформлення і ухилялися від сплати податків.

Правоохоронці встановили, що роботу кол-центрів без офіційного працевлаштування забезпечували понад 200 студентів та іноземців з країн Близького Сходу та Африки, серед яких були нелегальні мігранти.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb