Європарламент дозволив Україні експортувати насіння зернових в ЄС

Депутати Європейського парламенту ухвалили рішення щодо надання дозволу Україні експортувати насіння до Європейського Союзу

Про це пише Deutsche Welle.

Згідно з повідомленням, відповідне рішення підтримав 491 депутат,  а надалі його має підтримати Рада ЄС.

"У разі позитивного голосування в Раді ЄС воно набуде чинності на 20-й день після публікації в Офіційному журналі ЄС", - йдеться у повідомленні.

Згідно з поясненням до рішення, його ухвалення сприятиме збільшенню торгівлі між Україною та ЄС. Йдеться, зокрема, що інвестуючи у виробництво насіння в Україні, компанії з ЄС намагаються диверсифікувати зони свого виробництва насіння в усій Європі, аби знизити ризики вирощування лише в одній кліматичній зоні

У виданні пояснили, що Євросоюз визнає національні умови вирощування та сертифікації насіння у низці третіх країн як еквівалентні тим, що діють на території ЄС. Досі України не було у цьому списку, через що вона не може експортувати насіння зернових до Євросоюзу. Київ звернувся до Єврокомісії з проханням додати країну в список.

У 2015 році, Єврокомісія провела перевірку стандартів, які застосовуються в Україні. За підсумками цього аудиту було зроблено висновок, що польові інспекції врожаїв насіннєвих культур, відбір проб, тестування та офіційного контролю насіння зернових здійснюється належним чином.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb