Горішні Плавні продовжують бути найчистішим промисловим містом в Україні, найбільш забрудненим - Маріуполь

Згідно зі звітом про стан забруднення довкілля на території України, опублікованим Центральною геофізичною обсерваторією (ЦГО) ім. Б. Срезневського, місто Горішні Плавні, Полтавської області за комплексним індексом забруднення атмосфери (ІЗА), як і 2019 року, знову виявився найбільш екологічно чистим промисловим містом за підсумками 6 місяців 2020 року серед 39 міст України (у яких розраховується індекс) з показником 1,4 (до 5 п. - низький рівень)

Індекс враховує ступінь забруднення атмосферного повітря за 5 пріоритетними забруднюючими домішками.

Оцінка стану забруднення атмосферного повітря в містах України здійснювалася за даними спостережень у 39 містах на 129 стаціонарних постах мережі моніторингу гідрометеорологічних організацій. В атмосферному повітрі визначався вміст 22 забруднюючих речовин, включно з 8 важкими металами.

Антирейтинг з найвищими показниками забруднення в першому півріччі 2020 року знову очолив Маріуполь, також високий рівень забруднення зафіксовано (у бік зменшення) в Кам'янському, Одесі, Дніпрі, Кривому Розі, Києві, Миколаєві, Херсоні та Черкасах.

У звіті підкреслюється, що в містах, де проводилися дослідження, в першому півріччі 2020 року було перевищено середні концентрації формальдегіду, діоксиду азоту, завислих речовин, фенолу, оксиду вуглецю, аміаку, оксиду азоту, діоксиду сірки тощо.

У цих містах розташовані великі промислові підприємства. У Маріуполі - Металургійний комбінат ім. Ілліча й Азовсталь, що належать Групі «Метінвест»; у Кам'янському - Дніпроазот Ігоря Коломойського і Дніпровський металургійний комбінат, який зараз перебуває в управлінні Групи "Метінвест"; у Дніпрі - ДТЕК "Придніпровська ТЕС", що належить Групі «ДТЕК», і Дніпровський металургійний завод (Група DCH); у Кривому Розі - "АрселорМіттал Кривий Ріг" Групи "АрселорМіттал", Північний, Центральний, Інгулецький і Південний ГЗК, якими володіє "Метінвест"; у Києві - Дарницька ТЕЦ, що належить компанії "Євро-реконструкція"; у Черкасах - завод "Азот" холдингу OSTCHEM Дмитра Фірташа.

Водночас у звіті наголошується, що загальний рівень забруднення атмосферного повітря в містах України за 6 місяців 2020 року за показником КІЗА (усереднений коефіцієнт індексу забруднення атмосфери, який визначається за п'ятьма компонентами з найвищою ГДК - гранично допустимою концентрацією) незначно знизився з 7,1 до 6,9 порівняно з аналогічним періодом минулого року завдяки зниженню вмісту фтористого водню.

До п'ятірки лідерів з найбільш чистим повітрям у січні-червні 2020 року ввійшли Горішні Плавні (39-те місце), Ізмаїл (38-ме), Світловодськ (37-ме), Харків (36-те) та Чернівці (35-те). З великих промислових підприємств в Горішніх Плавнях розташовані Полтавський, Єристівський і Біланівський гірничозбагачувальні комбінати Групи Ferrexpo.