Киргизстан: 4 опозиційних партії висунули кандидата в прем'єри, президент заявив про готовність до відставки

Партії "Республіка", "Ата Мекен", "Бір Бол" і "Реформа" підписали меморандум про об'єднання: на посаду прем'єр-міністра висунуто Омурбека Бабанова, віцепрем'єра -Тилека Токтогазиєва

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на видання 24.kg.

Чотири опозиційні партії Киргизстану -  "Республіка", "Ата Мекен", "Бір Бол" та "Реформа" - об'єдналися. Вони висунули Омурбека Бабанова на посаду прем'єра. Бабанов вже ув на посаді прем'єра у 2011-2012 роках при президенстві звільненого нещодавноіз СІЗО Алмазбека Атамбаєва.

Читайте також: Протести в Киргизстані: кількість постраждалих зросла до 911 осіб

"Ми бачимо, що в країні дестабілізація, незрозуміло, що відбувається, тому ми офіційно об'єдналися. Меморандум підписаний лідерами партій", - зазначив Тилек Токтогазиєв.

Водночас, чинний президент країни Сооронбай Жеенбеков заявив, що готовий піти у відставку.

Про це повідомляє його прес-служба, передає "Інтерфакс-Україна".

"Як тільки країна встане на шлях законності, готовий піти з посади президента Киргизстану", - зазначив Жеенбеков.

За його словами, політична ситуація в країні досягла критичної точки.

"Для врегулювання ситуації, що склалася, ми маємо зробити наступні кроки. Анульовано результати виборів до парламенту. Тепер мають бути призначені нові парламентські вибори. Рішення із цього приводу ухвалить ЦВК. Ці заходи знизять нинішнє політичне напруження", - зазначив Жеенбеков.

Жеенбеков наголосив, що необхідно також відправити у відставку прем'єр-міністра та членів уряду, які працювали до кризи, що створить законні підстави для нових призначень.

"Щоб легітимізувати призначення нового прем'єр-міністра та членів уряду потрібні постанова парламенту та указ президента. Я готовий підписати відповідні укази, чекаю на постанови парламенту", - наголосив глава держави.

Він повідомив, що для виконання парламентарями своїх обов'язків правоохоронні органи мають гарантувати безпеку депутатів законодавчих зборів.