Киргизстан: президент Жеенбеков розпустив уряд, ЦВК призначить нові вибори до 6 листопада

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ про відставку уряду і прем'єр-міністра, ЦВК країни призначить повторні парламентські вибори до 6 листопада

Про це повідомляє "НВ" з посиланням на прес-службу президента киргизстану.

В указі президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова йдеться, що ті, хто обіймав посади віцепрем'єрів та міністрів, продовжать виконання обов’язків членів уряду до формування нового складу кабінету міністрів.

Указ набуває чинності з моменту підписання.

Водночас, Центральна виборча комісія Киргизстану призначить повторні парламентські вибори до 6 листопада. Рішення ухвалено за підсумками розгляду заяви від 12 політичних партій, які не погоджуються з результатами голосування.

"Відповідно до частини 1 статті 38 конституційного Закону "Про вибори Президента Киргизької Республіки і депутатів Жогорку Кенеша Киргизької Республіки", в разі якщо вибори визнані недійсними і такими, що кандидат, політичні партії за підсумками голосування не обрані, призначаються повторні вибори. Повторні вибори протягом одного місяця призначаються Центральною виборчою комісією і проводяться відповідними виборчими комісіями", - зазначили в ЦВК і додали, що повідомлять дату нових виборів до 6 листопада.

Лідери політоб'єднань просили вжити заходів щодо партій "Бірімдік", "Мекен Киргизстан" і "Киргизстан" за нібито масові порушення під час голосування. У Центрвиборчкомі зазначили, що порушення, перелічені в зверненні, потрапляють під статті Кримінального кодексу і Кодексу про проступки, і рекомендували направити матеріали в Генпрокуратуру і МВС, уточнивши, що ЦВК - не слідчий орган. Виборча комісія підтвердила, що підсумки виборів, що відбулися 4 жовтня, визнані недійсними і скасовані.

Нові вибори будуть призначені до 6 листопада.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо