Нацслужба здоров'я пропонує більш ніж втричі збільшити виплати медзакладам за надання паліативної допомоги

Національна служба здоров'я пропонує в 3,6 рази збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги та у 3 рази збільшити тариф на надання мобільної паліативної допомоги

Про це повідомляє Урядовий портал.

"у 2021 році НСЗУ пропонує в 3,6 рази підвищити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги та у 3 рази підвищити тариф на надання мобільної паліативної допомоги. Реалізувати зазначені пропозиції можливо, якщо буде затверджено збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до 225 млрд грн.", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, за оцінкою Українського центру суспільних даних, на сьогодні паліативної допомоги в Україні потребують понад 230 тис. пацієнтів. 

У пресслужбі додали, що у цьому році НСЗУ законтрактувала 485 медичних закладів на надання паліативної допомоги. З них 431 медзаклад законтрактовано на надання паліативної допомоги пацієнтам у стаціонарних умовах, 203 медзаклади - на надання мобільної паліативної допомоги.

Так, НСЗУ виплатила цим закладам 342 млн грн. Зокрема, 190 млн грн - за надання пацієнтам стаціонарної паліативної допомоги та 152 млн грн - за надання мобільної.

У пресслужбі зазначили, що у рамках Програми медичних гарантій паліативні пацієнти отримують безоплатне лікування симптомів захворювання, знеболення, респіраторну та нутрітивну підтримку (дихання та медичне харчування), а також психологічну допомогу і навчення членів родини особливостям догляду за людиною.

При цьому щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію, який за необхідності випише направлення на отримання такої допомоги в стаціонарі, або її надання мобільною службою за місцем перебування.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb