Укравтодор виклав у відкритий доступ геодані про дороги державного значення

Укравтодор виклав у відкритий доступ геодані про дороги державного значення та запустив геокалькулятор для точнішого відображення дорожніх об'єктів у картографічних сервісах

Про це у Facebook повідомила пресслужба Укравтодору.

"Геодані про дороги державного значення тепер доступні у відкритому доступі та у зручному форматі", - йдеться у повідомленні.

Так, за інформацією Укравтодору, запрацював геокалькулятор, який дозволяє здійснювати перерахунок кілометрових координат доріг державного значення в геопросторові координати і навпаки. Для програмного доступу до цих даних був розроблений відкритий прикладний програмний інтерфейс (AРІ).

У пресслужбі пояснили, що наразі в Україні для обліку автомобільних доріг або положення об'єкту на дорогах використовується система лінійних прив'язок - стовпчиків з дорожніми знаками - номерами кілометрів - встановлених на узбіччях або на розділювальних смугах автомобільних доріг. При цьому визначити, де саме на дорозі знаходиться та чи інша споруда було складно.

"Тепер все відбувається автоматично - і ви можете відслідкувати розташування лінійних прив'язок через картографічні сервіси (накшталт GoogleMaps), маючи геопросторові координати", - зауважили у пресслужбі.

За словами голови Укравтодору Олександра Кубракова, цифровізація геоданих доріг і надання доступу до них є основою якісних IT-рішень для управління дорожньою галуззю.

"Разом із Міністерством цифрової трансформації України ми плануємо у 2021 інтегрувати інструменти "інтерактивної мапи"  Укравтодору в додаток Дія. Дорожня інфраструктура має генерувати відкриті дані, які допомагатимуть громадянам та державі", - цитує видання слова Кубракова.

Так, зазначається, що відкриті геодані удосконалять процес моніторингу доріг державного значення. Перевірити, наскільки інформація у проєктній або виконавчій документації відповідає дійсності, стане значно легше. При цьому відслідковувати наведені в документації локації можна безпосередньо на місці виконання робіт.

Крім того, це пришвидшить подорожі та зробить їх більш комфортними, оскільки GPS-навігатори зможуть більш точно повідомляти водіїв про наявність ремонтних робіт на ділянках дороги та рекомендувати оптимальний маршрут.

Також зазначається, що геодані можуть підвищити точність збирання, систематизації та аналізу даних про автомобільні дороги, об'єкти та споруди на них, транспортні потоки та події.

У пресслужбі додали, що наразі сервіс надає доступ до даних про міжнародні, національні та регіональні автомобільні дороги. У майбутньому планується доповнення даними про територіальні дороги та дороги місцевого значення.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb