Дуда у Биківні згадав, як поляки разом з українцями зупиняли радянську навалу

Президент Польщі Анджей Дуда розпочав візит до України із вшанування пам'яті польських офіцерів на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили"

Про це Дуда повідомив у twitter.

"Правда і пам'ять мусять тривати. Сьогодні на Польському воєнному цвинтарі в Биківні вшановую пам'ять замордованих 80 років тому НКВС 3435 польських в’язнів з українського Катинського списку, які загинули за вільну та суверенну Польщу”, - написав Дуда.

Як передає РАР, під час виступу у Биківні Дуда наголосив, що цей рік є знаковим з огляду на кілька річниць, які є важливими для польсько-українських відносин.

"Нинішній рік через це 80-річчя є винятковим, але він є винятковим також завдяки 100-річчю великої перемоги у Варшавській битві в 1920 році спільно з нашими українськими братами, союзниками проти більшовиків", - сказав Дуда.

За його словами, 100 років тому польські й українські солдати пліч-о-пліч боролися, аби відбити радянську навалу - і їм це вдалося.

Він додав, що Катинський злочин – розстріл кількох десятків тисяч польських офіцерів – був помстою Йосипа Сталіна за поразку більшовиків під Варшавою в 1920 році.

Дуда звернув увагу, що у Биківні також поховані тисячі українців, яких убив радянський режим, аби знищити український народ, а тих, хто залишиться, підкорити до статусу рабів.

Президент Польщі підкреслив, що Росія відібрала в України Крим та окупувала частини Луганської і Донецької областей. Він зазначив, що спільним обов’язком є повернення в Україні та Європі тих кордонів, які повинні тут бути, що відповідає міжнародному праву та справедливості.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо