У Таджикистані - вибори президента по-лукашенківські. Рахмон висувається вп'яте, опозиція не допущена чи бойкотує

За даними Центральної комісії з виборів і референдумів Таджикистану (ЦКВР) сьогодні, 11 жовтня 2020 року, о 06:00 за місцевим часом для організації і проведення виборів в країні у 68 виборчих округах відкрилися 3375 виборчих дільниць усередині країни. Ще 39 виборчих дільниць у день виборів працюють за кордоном

Виборчі дільниці, розташовані на території Таджикистану, працюватимуть до 20:00, передає Еспресо.TV з посиланням на Інтерфакс-Україна.

ЦКВР зареєструвала кандидатами представників п'яти з семи чинних партій. Нинішній президент республіки Емомалі Рахмон, який займає цю посаду з листопада 1994 року, висунутий кандидатом на пост президента очолюваною ним Народно-демократичною партією Таджикистану, а також Федерацією незалежних профспілок і Союзом молоді республіки.

Кандидатами на пост президента також зареєстровані лідери партій: Рустам Латифзода - від Аграрної партії, Абдухалім Гафорзода - від Соціалістичної партії, Рустам Рахматзод від Партії економічних реформ і Міродж Абдуллоєв - від Комуністичної партії.

Голові опозиційної Демократичної партії Саідджафару Усмонзоді було відмовлено в реєстрації, оскільки йому не вдалося зібрати необхідну для цього кількість підписів виборців.

Соціал-демократична партія відмовилася брати участь у виборах.

За даними ЦКВР, право голосу мають 4 943 289 виборців. Вибори вважаються такими, що відбулися, якщо на виборчі дільниці з'явилися понад 50% виборців.

Контролювати хід голосування будуть більш ніж 145 спостерігачів від різних міжнародних організацій. Вибори висвітлюватимуть понад 267 представників місцевих і зарубіжних засобів масової інформації.

Попередні результати виборів президента Республіки Таджикистан будуть оголошені протягом 24 годин після закінчення голосування, а остаточні результати - не пізніше ніж через два тижні після закінчення виборів.

Довідка

Політичні експерти називають президентські вибори у Таджикістані "виборами по-лукашенківські".

Справа в тому, що 68-річний Рахмон, як і незмінний з 1994 року правитель Білорусі Олександр Лукашенко, теж має "законну" (з формальної точки зору) можливість постійно виставляти свою кандидатуру на президентські вибори. І теж з 1994-го нібито чесно на них постійно перемагати.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо