НБУ назвав причину сповільнення інфляції у вересні

Національний банк України пояснив уповільнення інфляції у вересні сповільненням зростання цін на продукти харчування

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, у вересні 2020 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 2,3% (з 2,5%) у серпні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,5%.

"Споживча інфляція перебувала нижче цільового діапазону 5% +/-1 в. п. і залишалася меншою порівняно з прогнозом, опублікованим у Інфляційному звіті за липень 2020 року. Відхилення від прогнозної траєкторії передусім пояснюється сповільненням зростання цін на продукти харчування", - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі додали, що базова інфляція незначно сповільнилася (до 3,1% рік до року) і майже відповідала прогнозу НБУ. 

"З одного боку, зберігалася слабша, ніж очікувалося, динаміка цін на продукти харчування, одяг та взуття. З іншого боку, вартість більшості непродовольчих товарів стрімкіше зростала у відповідь на пожвавлення споживчого попиту і послаблення гривні", - зазначили в НБУ.

Так, зростання цін на продовольчі товари пригальмувало до 3% рік до року. Зокрема, сповільнилося подорожчання більшості молочних та м'ясних виробів, продуктів з риби та кондитерських виробів. За інформацією НБУ, це пов'язано як зі значною пропозицією, у тому числі за рахунок імпорту, так і загальним зниженням попиту на товари більш високої цінової категорії.

Також зазначається, що посилення карантинних обмежень в окремих областях стримувало подорожчання послуг закладів громадського харчування, готелів, спортивних установ, оренди житла, тощо. Водночас, цей же чинник підтримав прискорення зростання вартості медичних послуг. 

Ціни на непродовольчі товари повернулися до зростання. Так, під впливом активізації попиту і послаблення гривні прискорилося зростання вартості автомобілів, ліків та інших медичних товарів. Скоротилися темпи падіння цін на товари довготривалого вжитку - побутову техніку та електроніку. Водночас пришвидшилося здешевлення одягу і взуття.

Крім того, до зниження повернулися ціни на сирі продукти харчування. Зокрема, завдяки новому вищому врожаю продовжила дешевшати картопля. Розширення пропозиції і тепла погода у вересні також суттєво пригальмували подорожчання фруктів, зокрема яблук і кавунів. Нарощення імпорту сприяло подальшому зниженню цін на банани.

Також прискорилося зростання адміністративно регульованих цін, а здешевлення палива незначно сповільнилося.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb