"Партія Шарія" витратила на зарплати за один місяць понад 1,3 млн грн, - BIHUS.Info

Неофіційні витрати “Партії Шарія” в рази перевищують витрати, про які політична сила офіційно відзвітувала перед Національним агентством із запобігання корупції

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.info.

Згідно з інформацією журналістів, Анжела Ларкіна, яка є керівником низки підприємств, за якими стоїть бренд БРСМ-Нафта, схвалює всі неофіційні фінансові витрати на діяльність політпроєкту.

Журналісти отримали доступ до внутрішніх Телеграм-чатів партійців Шарія, де обговорюються фінансові питання. Їхніми учасниками є дружина Анатолія Шарія Ольга, відповідальний за інформаційну політику партії Іван Мамчур, відповідальна за фінанси Анжела Ларкіна та представник партії Олександр В’юник.

В чаті обговорюються всі надходження і витрати, зокрема: заробітна платня не лише офіційних партійців, а й безлічі неформальних членів команди Шарія;  витрати на поліграфію, витрачене паливо і оплату експертам за позитивні згадування партії та просування партійних тез в ефірах телеканалів. 

Відповідно до переписок, левова частка партійних коштів “ходить” або у вигляді готівки, або через перекази на особисті карткові рахунки партійців. В офіційному партійному звіті за 1 квартал 2020 року вся ця інформація не відображена. 

В документі сказано, що за три перші місяці року партія отримала пожертв на трохи більше мільйона гривень і витратила їх в основному на оренду офісів і невеличкі зарплати окремим працівникам. Натомість у “тіньових” звітах партії заявлено, що лише на зарплати і лише за один місяць було витрачено понад 1.3 мільйона гривень. 

Ще значну частину коштів “з’їдає” поліграфія. Офіційно партія в першому кварталі витратила на це трохи більше 40 тисяч гривень. В чатах же озвучуються в рази більші суми, а також способи їх витратити так, що це не доведеться офіційно декларувати.

В офіційному звіті “Партії Шарія” сказано, що заявлений мільйон гривень пожертв вона отримала через ряд громадських організацій. Інформація з переписок свідчить про те, що ці громадські організації не є звичайними жертводавцями – навпаки,  фінансами їх наповнюють самі ж шаріївці для подальшого перерахунку коштів на рахунки партії. 

Партійці обговорюють витрати на оренду житла для керівника однієї з цих громадських організацій і члена команди “Партії Шарія” Івана Мамчура. В місяць на квартиру для нього самі ж партійці витрачають 1200 доларів. 

Сам Мамчур в голосових повідомленнях іншим учасникам чатів зізнається, що йому вже дзвонили з банку і блокували рахунок, бо через нього пройшло багато коштів, походження яких він пояснити не міг.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb