У Словаччині проросійського політика засудили на 4 роки: роздавав чеки по 1488 євро

Суд визнав поширенням екстремізму роздачу чеків по 1488 євро з боку очільника праворадикальної проросійської "Народної партії наша Словаччина" Маріана Котлеби та присудив йому 4 роки та 4 місяці за ґратами

Про це повідомляє словацьке видання Aktuality, передає Hromadske.

Розгляд справи Котлеби розпочався у спеціалізованому кримінальному суді в січні 2020 року, коли провадження  проти нього перекваліфікували на підтримку та просуванні груп, що загрожують правам громадян.

У суді підтвердили, що політик передавав банківські чеки на суму 1488 євро кожен трьом малозабезпеченим родинам у 2017 році. У цьому числі експерти побачили відомий неонацистський шифр, у якому "14" є посиланням на програму збереження "білої раси" американського терориста Девіда Лейна, а "88" - абревіатурою з восьмих літер латинського алфавіту, що позначає гасло "Heil Hitler!"

Зрештою, Котлебу засудили до 4 років і 4 місяців позбавлення волі, але він планує подати апеляцію.

Довідка: У 2013 році він став головою регіону Банська Бистриця у Словаччині, а вже через три роки його "Народна партія наша Словаччина" пройшла в парламент, де він очолив групу з 14 депутатів."Народна партія наша Словаччина" пропагує антисемітизм, расизм, ненависть до ромів, створення парамілітарних угруповань і виступає за вихід Словаччини з ЄС і НАТО. Водночас вона прихильно висловлюється щодо Росії. У 2013 році, під час Революції Гідності в Україні, Котлеба назвав її учасників "терористами" і підтримав режим Віктора Януковича.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо