Кримінальник, ветеран і чинний військовий: СБУ затримала банду, що продавала зброю та саморобні вибухові пристрої

Служба безпеки України затримала учасників організованого злочинного угруповання, які продавали зброю, боєприпаси та виготовлені у домашніх умовах вибухові пристрої

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

До складу банди входили кримінальник, діючий військовослужбовець Збройних Сил України і колишній учасник одного з добровольчих батальйонів. Організатором виявився уродженець Житомирщини, який, перебуваючи під вартою у Київському та Черкаському слідчих ізоляторах за підозрою у розбої, здійснював керівництво бандою.

Клієнтів ватажок банди знаходив через особисті зв'язки у кримінальних колах.

Оперативники спецпідрозділу здійснили 7 оперативних закупок, під час яких задокументували продаж стрілецької зброї та вибухових пристроїв. Так, у Києві один із учасників угруповання продав трилітрову ємність із саморобною вибуховою речовиною, обладнану електродетонатором, і 17 цигарок із вмонтованою речовиною пероксид уротропіну (ГМДТ), що відноситься до речовин із високою вибуховістю та є в рази небезпечнішою за тротил.

"Вказана речовина не залишає слідів, а складові для її виготовлення є у вільному обігу, тому цю вибухівку так люблять терористи", - зазначили в СБУ.

У Житомирі передачу замовнику вибухівки загальною вагою 4 кг зловмисниками здійснювали через закладку. Ще одному клієнту зловмисники продали саморобну вибухову речовину на основі аміачної селітри вагою понад 6 кг. На Львівщині з однієї із закладок правоохоронці вилучили гранату Ф-1, два саморобних вибухових пристрої і так звану "хатабку" (вибуховий пристрій на основі боєприпасу ВОГ-17 - ред.). На Київщині в одному з парків виявили ще 8 цигарок із речовиною ГМДТ.

Крім того, зафіксовано спробу продажу 4 реактивних протитанкових гранат, 3 автоматів Калашникова та 2 пістолетів-кулеметів.

13 жовтня під час фінального етапу спецоперації співробітники СБУ затримали зловмисників при збуті кількох саморобних пристроїв і 3 бойових гранат. Наразі правоохоронці проводять обшуки у Київській, Черкаській, Житомирській і Львівській областях, у тому числі у Лук'янівському і Черкаському слідчих ізоляторах.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Затриманих та їхні злочинні зв'язки перевіряють на предмет причетності до можливої організації провокацій напередодні місцевих виборів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb