Український філолог Олександр Пономарів помер у віці 84 років

У середу, 14 жовтня, у віці 84 років помер український мовознавець доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів

Про це повідомив у Facebook народний депутат від "Європейської Солідарності" Микола Княжицький.

"Сьогодні на Покрови помер Олександр Данилович Пономарів, видатний мовознавець і викладач. Олександр Данилович викладав у мене українську мову. Вічная пам'ять і співчуття близьким. Ховатимуть Олександра Даниловича у суботу", - написав Микола Княжицький.

17 жовтня Олександру Пономаріву мало виповнитися 85 років. За даними BBC News Україна, останнім часом професор серйозно хворів - мав перелом хребця.

Олександр Пономарів понад 40 років викладав у Київському національному університеті ім. Шевченка, більшість часу - на факультеті журналістики, який згодом став Інститутом журналістики. До цього Олександр Пономарів працював у Інституті мовознавства ім. Потебні.

Науковець перекладав на українську з новогрецької мови та п'яти слов'янських мов, був активним членом товариства української мови "Просвіта" та Правописної комісії, що виправляла зрусифіковану українську мову. Також у блозі на сайті ВВС News Україна він пояснював нюанси правильного вживання української мови.

Олександр Пономарів народився у Таганрогу, звідки приїхав до Києва і став студентом відділення російської філології КНУ ім. Шевченка, але вивчав українську мову як під час навчання, так і після випуску.

Вчений мав активну громадянську позицію, зокрема як член Правописної комісії, що упродовж 15 років готувала новий правопис української мови, який затвердили у 2019 році.

Крім того, Олександр Пономарів був серед представників інтелігенції, які у 2019 році підписали відкрите звернення до українського народу із закликом не обирати президентом Володимира Зеленського, а ще раніше - разом із іншими активними громадянами звертався до Віктора Януковича з вимогою скасувати закон "Ківалова-Колесниченка", що надавав ширші права російській мові.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb