Чинний уряд проявив злочинну недбалість по відношенню до українців, – Яценюк

Чинний уряд, який очолює Денис Шмигаль, проявив злочинну недбалість по відношенню до українців у боротьбі з пандемією COVID-19

Таку думку висловив прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк в етері ток-шоу Червона лінія з Сергієм Висоцьким на телеканалі Еспресо. 

"Що сьогодні влада повинна була робити? Не сьогодні, а тільки коли почалася пандемія. Прем’єр-міністр країни повинен був очолити антиковідний штаб. І це щоденна робота. Це не поїздки, не відкриття дитячих майданчиків. Це не участь у місцевих виборах. Це не розповіді про реформи, яких не було і не буде. Це не піар. А це – щоденна робота особисто прем'єр-міністра і всього складу уряду по декільком напрямкам", – заявив Яценюк.

Першим пунктом діяльності влади у боротьбі з COVID-19 експрем’єр-міністр назвав пошук додаткових коштів для боротьби з пандемією: 

"Перше – гроші. Гроші вони отримали від Міжнародного валютного фонду. Вони збільшили отакенний до 300 мільярдів дефіцит. Що природньо. Тільки не природньо, куди витрачають ці гроші.

Якщо в країні пандемія, а ви замість того, щоб лікувати громадян країни і зберігати їхні життя, відправляєте ці гроші на зовсім інші потреби, ніж збереження життя громадянина країна – це злочин".

Далі Яценюк додав, що "Коронавірусний фонд не міг використовуватися ні на будівництво, ні на що інше, окрім: лікарні; медикаменти; ШВЛи; доплати медикам; доплати всім, в тому числі й поліції, яка забезпечує всю систему безпеки країни; закупівля антивірусних препаратів". 

Арсеній Яценюк також акцентував увагу на заяві міністра охорони здоров’я Степанова, що в реанімаційному відділенні Олександрівської лікарні в Києві із 55 ліжкомісць вільне лише одне: 

"Як можна було допустити ситуацію, що країна не готова до такого росту захворюваності на ковід? Тому уряд в сьогоднішніх умовах проявив злочинну недбалість по відношенню до громадян країни". 

Яценюк іронічно додав, що нарешті МОЗ вирішило закупити необхідні для боротьби з коронавірусом препарати: 

"От зараз я накінець-то побачив, що Міністерство охорони здоров’я зголосилося на те, що треба закупити препарат ремдисевір. Про цей препарат весь світ уже пів року розповідає. Виявляється, в Україні його легально взагалі не існує для того, щоб лікувати громадян".