Нацкомісія звернулась до Енергоспівтовариства щодо тиску з боку ДТЕК, - ЗМІ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у листі до Енергетичного Співтовариства заявила про тиск "з боку найбільшої енергетичної компанії та пов'язаних з нею політсил"

Про це йдеться у листі голови НКРЕКП Валерія Тарасюка до співтовариства, який є у розпорядженні ЕП.

"Україна як договірна сторона Енергетичного Співтовариства прагне покращити ефективність енергетичних ринків, встановити довгострокову фінансову стабільність енергетичного сектору. Стаття 35 Директиви про електроенергетику та стаття 39 Газової директиви вимагають, щоб забезпечувалась функціональна незалежність регуляторів. На жаль, НКРЕКП зазнав політичного тиску після прийняття деяких регуляторних рішень", - йдеться у листі.

Зазначається, що у серпні Комісія затвердила зміни до низки постанов щодо стимулюючого тарифоутворення, встановивши нову норму доходу на стару і нову базу активів.

"Регулятор вважає, що затверджена методологія враховує інтереси всіх учасників ринку, споживачів та держави", - заявили в НКРЕКП.

Читайте також: "Лобіюють ДТЕК": члени Нацкомісії звернулись до ДБР через тиск групи нардепів

Там пов'язали тиск з компанією ДТЕК.

"Ми пов'язуємо значний тиск на регулятора з боку найбільшої енергетичної компанії та пов'язаних з нею політичних сил із прийняттям цієї методології. Зокрема, з метою змусити регулятор змінити своє рішення", - йдеться у листі.

Тарасюк просить від співтовариства висловити свою позицію.

"Ми щиро сподіваємось, що Енергетичне Співтовариство солідарне з НКРЕКП щодо незалежності регулятора при прийнятті рішень. Ми були б дуже вдячні, якщо ви могли б надати нам лист підтримки, в якому ви висловите свою позицію", - заявив він.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb