Іран оголосив про завершення дії ембарго на постачання зброї

Іран знову зможе купувати зброю, термін дії ембарго ООН на її постачання до країни закінчився

Про це повідомляє DW.

Міністерство закордонних справ Ірану в неділю, 18 жовтня, повідомило про закінчення терміну дії обмежень на торгівлю зброєю, встановлених ООН. Тепер Тегеран може купувати озброєння і профільне обладнання без юридичних обмежень, керуючись своїми оборонними потребами.

Одночасно МЗС Ірану запевнило, що оборонна доктрина країни не передбачає закупівлю зброї масового ураження або об'ємні закупівлі звичайних озброєнь.

Спільний всеосяжний план дій (СВПД), який влітку 2015 року підписали Іран, США, Росія, Китай, Німеччина, Франція і Велика Британія, передбачав виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій, введених США та Євросоюзом, в тому числі покрокове зняття збройового ембарго.

Іран почав поетапно відмовлятися дотримуватися умов ядерної угоди після того, як Вашингтон вийшов з СВПД в односторонньому порядку в травні 2018 року і став посилювати санкції стосовно Тегерана. Інші учасники угоди, в тому числі Німеччина, Франція і Велика Британія, виступали за його збереження.

Рада Безпеки ООН в серпні 2020 року відхилила резолюцію США щодо продовження збройного ембарго відносно Ірану, оскільки більшість членів Радбезу при голосуванні утрималися.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо