Втричі більше, ніж партія: кандидатка в мери Києва Верещук витратила на агітацію більш ніж 22 млн грн, - Чесно

Київська територіальна виборча комісія опублікувала частину проміжних фінансових звітів кандидатів. Виборчий фонд кандидатки від партії "Слуга народу" Ірини Верещук на 100% профінансувала місцева партійна організація

Про це повідомляє "Чесно".

"Кампанію  Верещук повністю оплатила Київська міська партійна організація "Слуги народу" зі свого рахунку. У проміжному звіті зазначено більш ніж 25 млн грн. У свою чергу київський осередок декларує у звіті понад 6,7 млн грн, що є його власними грошима. Тож обидва виборчі фонди профінансували коштами партії, походження яких не відоме. Про внески на поточні партійні рахунки "Слуга народу" звітуватиме вже після виборів", - йдеться у повідомленні.

"Чесно" зазначає, що наразі на агітацію Верещук витрачено трохи більш ніж 22 млн. Левова частка припадає на оплату ефірного часу на телебаченні – 14,7 млн. Вартість зовнішньої реклами кандидатки від початку виборчої кампанії перевищила 5,6 млн. За рекламу в інтернеті, відповідно до звіту, сплатили майже 1,3 млн, з них у Facebook – 784 тис. грн. Також друкували агітаційні листівки, виготовляли брендовані захисні маски та силіконові браслети.

На розповсюдження друкованої продукції з виборчого фонду Верещук не витрачено жодної копійки, хоча агітаційні листівки роздавали з рук у руки. Це могли бути волонтери, або оплату цих послуг могли здійснити з рахунку осередку, або ж заплатити готівкою, яка поза виборчим фондом. "Чесно" моніторив, як працюють агітатори в Києві. Роздавачі листівок зізнавалися журналістам, що їм платять 500 грн на день на руки. 

"Примітно й те, що за виготовлення відеороликів з виборчого фонду кандидатки теж не платили. Найбільша стаття видатків з рахунку осередку – майже 5,3 млн на зовнішню рекламу та рекламу в ліфтах", -  йдеться у повідомленні.

Також у звіті є витрати в розмірі 540 тис. грн на друк агітаційних матеріалів і значно скромніші порівняно з "пані мер" оплати зовнішньої реклами, ефірів на телебаченні тощо.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb