Через "золоті паспорти": Єврокомісія почала розслідування проти Мальти та Кіпру

Європейська Комісія почала розслідування проти Мальти та Кіпру через схеми надання громадянства цих країн в обмін на інвестиції

Про це повідомила пресслужба Європейської комісії.

Згідно з повідомленням, Європейська Комісія почала розслідування проти Кіпру та Мальти через схеми надання громадянства цих країн в обмін на інвестиції, також відомі як схеми "золотих паспортів".

Так, Єврокомісія вважає, що надання державами-членами свого громадянства - а, отже, і громадянства ЄС - в обмін на інвестиції на інвестиції та без справжнього зв'язку з державами членами підриває принцип чесної співпраці, закріплений Договором про Європейський Союз, а також цілісність громадянства ЄС.

Відтак, зазначили у Єврокомісії, такі схеми мають наслідки для ЄС вцілому, оскільки коли держава-член Союзу присвоює своє громадянство певній особі, вона автоматично стає громадянином ЄС і користується всіми правами, що надає цей статус. Зокрема, це стосується права на пересування, проживання та вільну роботу в межах ЄС, або право голосу на муніципальних виборах, а також виборах до Європейського парламенту.

У Комісії зазначили, що у влади Кіпру та Мальти є два місяці на відповідь Брюсселю.

"Якщо відповіді не будуть задовільними, Єврокомісія може винести мотивований висновок з цього питання", - зазначили в Єврокомісії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb