Закупівля неякісних бронежилетів на 42 млн грн: ексзаступнику міністра оборони оголосили про підозру

Колишньому заступнику міністра оборони України, якого підозрюють у бездіяльності, що призвела тяжкі наслідки, оголосили підозру у справі про закупівлю бракованих бронежилетів

Про це повідомляє пресслужба ОГПУ.

"Офісом генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому заступнику Міністра оборони України у бездіяльності військової влади, що спричинила тяжкі наслідки, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, в умовах особливого періоду (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 426 КК України)", - йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що працівники Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних сил України з квітня по червень 2019 року здійснили закупівлю та прийом індивідуального спорядження. Зокрема, 11 тис. бронежилетів, які не здатні захистити військовослужбовців від поразок вогнепальною зброєю.

"Колишній посадовець, знаючи вказані обставини, не вжив заходів щодо неприйняття такої продукції, внаслідок чого державі спричинено 42 млн грн збитків", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що наразі у кримінальному провадженні повідомлено про підозру восьми особам, шестеро з яких на час вчинення злочину перебували на керівних посадах у Міністерстві оборони України.

Як відомо, у 2019 було закуплено партія бронежилетів, які не відповідали технічним вимогам.

Згодом, Державно бюро розслідувань оприлюднило запис перемовин посадовців у Міноборони та технологів щодо постачання неякісних бронежилетів.

Було проведено 43 обшуки в ГУ ЗСУ, на складах речового майна та у кабінеті заступника міністра. Було вилучено 200 тонн майна та засобів захисту.

Так, в рамках експертиз було встановлено, що 70% бронежилетів прострілюються видами зброї, які не мають цього робити. У листопаді 2019 року підозри оголосили генерал-майору, начальнику головного управління ЗСУ, а також 4 високопосадовцям ГУ ЗСУ. На думку слідства, ці люди, за попередньою змовою, закупили для військових тисячі бракованих бронежилетів. Вартість укладеного договору склав 176 млн грн.

Згодом, Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід для генерал-майора Дмитра Марченка у цій справі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb