Геращенко: найближчим часом нові забудовники візьмуть на себе зобов'язання щодо добудови об'єктів "Аркади"

За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, найближчим часом є шанс, що нові забудовники візьмуть на себе відповідальність по добудові житлових комплексів збанкрутілого банку "Аркада"

Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ (МВС).

"За останні два тижні ми провели кілька зустрічей по питаннях добудов "Аркади" і об'єктів Войцехівського та прийшли до висновку, що вже найближчим часом є шанс, що нові забудовники візьмуть на себе відповідальність по добудові житлових комплексів "Аркади". Крім того, представники Київської міської державної адміністрації (КМДА) вже обстежили комплекси "Еврика" та "Патріотика", зараз закінчуються економічні розрахунки, скільки потрібно коштів на добудову будинків", - цитує пресслужба слова Геращенка.

Він додав, що питання добудови об'єктів Войцехівського вже було вирішено в суді, однак дієвого механізму подальшої роботи немає.

"Я зустрічався з представниками комплексу "Деміївський квартал". Там вже є унікальне рішення суду – зобов’язати КМДА добудувати проблемне житло. З 2015 року в законодавстві України є відповідний закон, який зобов’язує місцеву владу брати на себе відповідальність за проблемне будівництво", - підкреслив Геращенко.

Водночас, за словами першого заступника міністра розвитку громад та територій Василя Лозинського, хоча закон і зобов'язує місцеву владу брати відповідальність за проблемні забудови, в українських місцевих влад такої практики ще не було.

"Ми спробували знайти успішні кейси на території України, але ми таких не знайшли. Саме тому наше завдання зрозуміти, як рухатись далі.  Наша робоча група познайомилась із концепцією законопроекту  про добудову проблемних об’єктів. Новий закон потребує обговорень громадськості і вже протягом цього тижня ми плануємо отримати всі практичні поради", - зазначив Лозинський.

У свою чергу народна депутатка Олена Шуляк нагадала, що вже закінчується термін обговорення законопроєкту про добудову проблемних об'єктів і на наступному тижні він буде зареєстрований у Верховній Раді. Депутатка висловила сподівання, що у цьому році проєкт закону буде винесено на голосування.

Геращенко при цьому підкреслив, що до проєкту закону є доповнення від МВС, які розглядають кримінальну відповідальність не лише недобросовісних забудовників, але й архітекторів, проєктантів, експертів, які дають дозвіл на будівництво.

У пресслужбі нагадали, що 12 серпня Кабмін створив робочу групу, яка на першому засіданні домовилася напрацювати нову законодавчу базу для вирішення відразу двох проблем - гарантування захисту інвесторам вкладених у будівництво коштів та добудову закинутих об'єктів. Крім того, зазначається, що правоохоронці розслідують кримінальне провадження щодо фінансових махінацій керівництва банку "Аркада". 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb