Росія готується відновити випробування крилатої ракети "Буревісник", - ЗМІ

Росія готується відновити випробування крилатої ракети необмеженої дальності з ядерною енергоустановкою "Буревісник"

Про це повідомляє CNN, у розпорядженні якого виявилися знімки з супутника, зроблені в минулому місяці компанією Planet Labs.

Американські експерти проаналізували фото, зроблені в районі населеного пункту Паньково на архіпелазі Нова Земля, і прийшли до висновку, що на полігоні, який раніше вже використовувався для випробувань Буревісника, спостерігається підвищена активність.

Як розповіли експерти з інституту міжнародних досліджень Мідлбері в Монтереї Майкл Дуітсман і Джеффрі Льюїс, Росія припинила випробування ракети після 2018 року, коли полігон був закритий, проте "нові супутникові фотографії показують, що пауза завершена".

За їхніми словами, на кадрах видно, що на полігоні відновили стартовий майданчик, а також можна помітити велику кількість транспортних контейнерів на двох опорних майданчиках, включаючи ймовірну будівлю для перевірки ракет.

Два американських чиновника повідомили CNN, що їм відомо про те, що Росія готується до випробувань ракет в рамках своєї програми передових озброєнь.

Читайте також: Шеф Пентагону розповів, коли армія США отримає гіперзвукову зброю

У вересні минулого року телеканал CNBC повідомив, що Росія проводила випробування крилатої ракети Буревісник з ядерної енергоустановкою як мінімум п’ять разів. Всі рази завершувалися аваріями, а найтриваліший політ зайняв більше двох хвилин.

8 серпня 2019 року на території військового полігону в Архангельській області Росії стався вибух і пожежа.

Рівень радіації був перевищений в 4−16 разів.

Пізніше в держкорпорації Росатом повідомили, що під час інциденту на військовому полігоні загинуло п’ятеро співробітників ядерного центру в Сарові.

The New York Times з посиланням на американську розвідку зазначає, що вибух стався під час випробування прототипу міжконтинентальної крилатої ракети з ядерною установкою "Буревісник", яку НАТО позначає як SSC-X-9 Skyfall.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb