Російський суд залишив під арештом кримського політв'язня Ремзі Бекірова

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції російського міста Сочі залишив під вартою заарештованого у "справі Хізб ут-Тахрір" громадянського журналіста з окупованого Росією Криму Ремзі Бекірова

Про це повідомляє громадське правозахисне об'єднання "Кримська солідарність".

"Апеляційну скаргу ми написали на 14 аркушах, де вказали, що Верховний суд Республіки Крим неправильно застосував кримінальне законодавство, а саме не врахував і не застосував 4-ю Женевську конвенцію щодо Ремзі Бекірова. Не врахував те, що Ремзі під час судового процесу перебуває в акваріумі, хоча Європейський суд неодноразово вказував на те, що це принижує людську гідність. У нього елементарно немає столу", - зазначив адвокат Едем Семедляєв.

При цьому в Криму засідання окупаційного "суду" відбувалось у закритому режимі. Це аргументували тяжкістю статті, за якою звинувачують журналіста. Проте у російському суді засідання проводили відкрито.

"Ми клопотали, щоб збільшили охорону, поліпшили решітки на вікнах, роздали співробітникам ОМОНу і ФСВП ще автоматів, якщо вони так турбуються. Сьогодні у Третьому апеляційному суді засідання проходило у відкритому режимі, але в той же час у Верховному суді Криму його закрили", - розповів Семедляєв.

Громадянського журналіста Ремзі Бекирова заарештували 28 березня 2019 року в рамках другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір". Більшість заарештованих у цій справі - учасники правозахисного об'єднання "Кримська Солідарність". Їх звинувачують за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ ( "Організація діяльності терористичної організації", санкція - до довічного позбавлення волі), за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("Участь в діяльності терористичної організації", до 20 років позбавлення волі) та за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ ("Приготування до насильницького захоплення влади", до 10 років позбавлення волі).

18 липня 2019 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав Росію звільнити всіх українських політв'язнів, у тому числі фігурантів даної кримінальної справи.

Міжнародний правозахисний центр "Меморіал" визнав фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" політв'язнями і зажадав їх негайного звільнення.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb