Сирійські найманці воюють у Нагірному Карабасі, - Conflict Intelligence Team

Сирійські найманці беруть участь у боях за Нагірний Карабах на стороні Азербайджану

Про це повідомляє Conflict Intelligence Team (Група з розвідки конфліктів) із посиланням на відео найманців, коментарі користувачів соцмереж, дані західних журналістів

За даними розслідувачів, президенти Азербайджану й Туреччини заперечували присутність найманців у зоні конфлікту, хоча про це писали не лише провірменські акаунти, але й незалежні експерти по сирійському конфлікту, й журналісти великих західних ЗМІ, й представники влади багатьох країн, включаючи президента Франції.

У мережі з'явилося кілька відео, на яких чути арабську мову, хоча самі бійці одягнені в форму Державної прикордонної служби Азербайджану без розпізнавальних знаків і бронежилети в іншому камуфляжі, які використовуються Сухопутними військами країни.

Користувачам соцмереж вдалося геолокувати ці відео, підтвердивши, що вони зняті як на території, підконтрольній владі Азербайджану, так і на території самопроголошеної "Нагірно-Карабаської Республіки", які були зайняті азербайджанськими силами.

Зокрема, сирійці присутні в південній частині лінії фронту, де в останні дні йшли важкі бої за населений пункт Гадрут.

Conflict Intelligence Team (CIT) вважає, що сирійці, які воюють в Нагірному Карабасі, "повністю або практично повністю набрані на північному заході Сирії", де проживає безліч біженців (внутрішньо переміщених осіб) із районів країни, підконтрольних Дамаску.

Ці території повністю або частково контролюють турецькі війська, які розширюють свою присутність у Сирії з 2016 року, в тому числі за допомогою угруповань з сирійців. На думку CIT, бідність населення "створює грунт для набору найманців, які готові за гроші захищати турецькі інтереси в Лівії, а тепер і в Азербайджані".

У липні The Independent знала про плани залучити сирійців до закавказького конфлікту. За даними дослідниці конфлікту Єлизавети Цуркової, на початку серпня в Африні стали з'являтися посередники, пізніше почали вербування бійців. Співрозмовники The Guardian називали 13 і 18 вересня в якості дат, коли вони уклали контракти, аWSJ пише, що в середині того ж місяця вже почалося перекидання бійців.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb