У США відповіли на пропозицію Росії заморозити розмір ядерного арсеналу

У Державному департаменті США заявили, що готові "негайно" зустрітися з Росією для врегулювання питання про продовження договору про стратегічні і наступальні озброєння (СНО)

Напередодні МЗС Росії виступило з пропозицією продовжити договір про СНО на один рік і "заморозити" кількість наявних ядерних боєзарядів. У заяві підкреслюється, що заморозка боєзарядів не повинна супроводжуватися ніякими додатковими вимогами з боку Вашингтона.

Москва таким чином пропонує "виграти час" для проведення комплексних переговорів між США і РФ про контроль над ракетно-ядерними озброєннями.

Представник Держдепартаменту США Морган Ортагус привітала пропозицію Росії і заявила, що США готові швидко укласти угоду.

"Ми цінуємо готовність РФ досягти прогресу в питанні контролю над ядерними озброєннями. Сполучені Штати готові негайно провести зустріч, щоб остаточно оформити верифіковану угоду", — йдеться в заяві Держдепу.

Термін дії договору СНО-3 спливає 5 лютого 2021 року. Договір може бути продовжений ще на п’ять років, проте для цього країни повинні прийняти відповідне рішення до дати завершення дії договору.

Договір СНО-3 був підписаний в квітні 2010 року тодішніми президентами Росії і США Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою.

Договір обмежує чисельність розгорнутих носіїв ядерної зброї.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb