Впровадження технологій призведе до втрати 85 млн робочих місць до 2025 року, але з'являться і нові, - Всесвітній економічний форум

Впровадження нових технологій призведе до втрати 85 млн робочих місць у світі до 2025 року і створить 97 млн нових

Про це пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з доповіддю Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), швидке впровадження технологій і автоматизація операцій бізнесом призведуть до втрати 85 млн робочих місць у 26 найбільш розвинутих і країнах, що розвиваються до 2025 року. При цьому, за цей же період може з'явитися близько 97 млн робочих місць, більш адаптованих до нового розподілу ролей між людьми, машинами і алгоритмами.

Зазначається, що доповідь ВЕФ базується на результатах опитування топ-менеджерів близько 300 великих і середніх за розмірами компаній у 15 галузях економіки, загальне число співробітників яких складає 8 млн людей.

За словами керуючої директорки ВЕФ Саадії Західі, пандемія COVID-19 прискорила появу того, що вважалося майбутнім ринку праці.

"Зростаюча автоматизація операцій і наслідки рецесії, викликані пандемією коронавірусу, посилили нерівність на ринку праці і звели нанівець приріст зайнятості, який відзначався після глобальної фінансової кризи 2007-2008 років. Вікно можливостей, які створюють ці зміни для бізнесу, швидко закривається", - цитує видання слова Західі.

За даними ВЕФ, керівники 84% компаній планують прискорити реалізацію планів діджиталізації робочого процесу, у тому числі, за рахунок значного збільшення об'єму віддаленої роботи. Частка співробітників компаній, що працюють віддалено, може досягти 44%, при цьому 78% опитаних вважають, що це негативно позначиться на продуктивності праці.

Крім цього, близько 50% компаній дали зрозуміти, що мають намір прискорити автоматизацію бізнес-процесів.

Представники близько 43% компаній, що брали участь в опитуванні, дали зрозуміти, що планують скорочувати кількість співробітників у зв'язку з впровадженням технологій, 41% мають намір активніше використовувати підрядників для виконання спеціалізованих функцій, 34% збираються нарощувати штат у зв'язку з інтеграцією технологій.

"До 2025 року компанії будуть ділити порівну роботу між людьми і машинами. Затребуваність функцій, у яких використовуються навички взаємодії з людьми, буде зростати. Машини будуть фокусуватися переважно на обробці даних, виконанні адміністративних завдань і рутинних операцій для "білих комірців", - йдеться у дослідженні.

При цьому зазначається, що нові робочі місця будуть з'являтися у різних сегментах економіки догляду, у технологічних галузях, включаючи штучний інтелект, а також у сфері створення контенту. Крім того, очікується зростання попиту на співробітників, які зможуть заповнити вакансії у сфері "зеленої" економіки, а також нові позиції в інженерній діяльності, хмарних технологіях, обчисленнях і розробки нових продуктів.

Крім того, за даними дослідження, 50% співробітників компаній, які збережуть робочі місця у наступні п'ять років, вірогідно, потребуватимуть професійної перепідготовки. 

Ключовими навиками для співробітників компаній у майбутньому стане наявність критичного мислення, здатності до аналізу і вирішенню проблем. При цьому зазначається, що у 2020 році особливо важливими стали здатність до самоорганізації, гнучкість і стресостійкість.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

Источник: https://biz.censor.net/n3224637