За час окупації суди РФ виселили з Криму близько 600 українців, понад 140 тис. росіян зареєструвалися на півострові, - МЗС

Загалом із Криму в примусовому порядку виселили майже тисячу людей

Про це повідомила посол з особливих доручень політичного директорату Міністерства закордонних справ України Лариса Герасько, передає "Цензор.НЕТ".

"Російські суди винесли постанови про виселення з території Криму майже тисячі осіб, з них близько 600 - громадяни України. Також відбувається порушення міжнародного гуманітарного права, як переселення російською владою власного населення на територію АРК. За інформацією міжнародних організацій, понад 140 тис. Росіян змінили місце реєстрації на Крим ", - зазначила Герасько.

Чиновниця підкреслила, що Росія порушує в окупованому Криму цивільні права.

Читайте також: Росія перевезла до Криму 0,5 млн своїх громадян, - Джапарова

"Згідно з Гаазьким конвенціям, Росія, як держава-окупант, не має права нав'язувати своє громадянство. Але, як ми всі знаємо, РФ автоматично розповсюдила своє громадянство на всіх громадян України в Криму і осіб без громадянства. Це рішення мало абсолютно негативні наслідки для прав на проживання та свободу пересування ", - додала вона.

За словами представниці МЗС, також в Криму спостерігається порушення прав на правосуддя, оскільки Росія, як окупаційна держава, не виконала жодної статті гаагських конвенцій і не зберегла законодавство України на території Криму.

"Більш того, після так званого референдуму 2014 року Росія перекваліфікувала вже винесені вироки за власним законодавством, і навіть почала застосовувати законодавство по боротьбі з екстремізмом і тероризмом на випадки, які сталися до окупації Криму", - додала чиновниця.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо