НБУ переглянуло прогноз інфляції у бік зменшення до 4,1% на кінець 2020 року, - Шевченко

Національний банк переглянув прогноз інфляції у бік зменшення до 4,1% до кінця 2020 року проти 4,7% прогнозованих регулятором у липні

Про це сказав голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

"З огляду на слабку динаміку споживчих цін у ІІІ кварталі, Національний банк переглянув прогноз інфляції у бік зменшення до 4,1%. Прискорення зростання цін буде зумовлене насамперед відновленням економічної активності на тлі збереження м'якої монетарної та фіскальної політики, а також подорожчання енергоносіїв", - сказав Шевченко.

Він додав, що низька база порівняння минулого року також матиме помітний статистичний ефект для обрахунку темпів річної інфляції.

За словами Шевченка, у 2021 році зростання споживчих цін пришвидшиться до 6,5% під впливом подальшого пожвавлення економіки, ефекту від цьогорічного послаблення гривні, а також значного підвищення мінімальної заробітної плати, яке підштовхне внутрішній попит.

"Втім, вихід за межі цільового діапазону буде тимчасовий. Національний банк допускає короткочасне відхилення інфляції від цілі, щоб економіка швидше стала на шлях стійкого зростання", - зауважив Шевченко.

Він додав, що НБУ застосує монетарний інструментарій для повернення інфляції у цільовий діапазон у 2022 році.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb