Радіоактивна шахта отруює воду на Донеччині і загрожує екологічною катастрофою, - Резніков

Віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що низці непідконтрольних уряду районів на сході України загрожує екологічна катастрофа

Про це він заявив на Спеціальному київському безпековому форумі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Мало хто знає, в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз розміщується на тимчасово окупованому Донбасі, радянська влада здійснила ядерний вибух: 0,3 кілотонни в тротиловому еквіваленті. Після вибуху радіоактивну капсулу залишили в сухому стані й відкачували з шахти воду, щоб виключити потрапляння радіації на поверхню і в ґрунтові води. За нашою інформацією, два роки тому окупаційні адміністрації припинили відкачування води з цієї шахти і наразі радіоактивна вода вже надходить у горизонти питної води", - сказав Резніков на Спеціальному київському безпековому форумі в п'ятницю.

Він також зазначив, що припинено відкачування води з декількох десятків інших закритих шахт, а на об'єктах, які ще працюють, порушуються екологічні норми.

"Ще кілька місяців і ми можемо мати екологічну катастрофу на окупованих територіях Донбасу, зокрема в південних районах Ростовської області", - застеріг віце-прем'єр.

Він додав, що на початку жовтня в режимі відеоконференції зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі й озвучив запит України про вимогу провести експертизу і відправити моніторингову місію групи експертів від МАГАТЕ на Донбас.

"Звісно, на сьогодні запитання, чи пропустять російські проксі експертну групу на ці території, залишається поки що запитанням", - пояснив віце-прем'єр.

Резніков зазначив, що аналогічною є ситуація і в Криму. 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb