Україна обговорює з Туреччиною будівництво нових корветів, - Уруський

Головний корвет може бути побудований в Турецький Республіці, а інші кораблі з серії будуть виготовлятися вже на вітчизняних верфях

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, передає "Defense Express".

"Перший корвет може бути виготовлений за нашою участю на території Туреччини, а всі наступні вже будуть виготовлятися на українському підприємстві. Тут у нас в Україні, а не в Туреччині. Це принципова умова", - наголосив Уруський.

При цьому він пояснив, що детальних перемовин щодо цього проекту з турецькою стороною поки не було, однак підтвердив інформацію щодо певної зацікавленості Міністерства оборони України у турецьких корветах.

Також під час прес-конференції віцепрем’єр-міністр повідомив про досить скрутне становище української суднобудівної галузі.

"Під час відвідання Державного Центру кораблебудування в Миколаєві ми провели серйозну нараду за участю головного замовника – Військово-морських сил України. В нас ситуація дійсно дуже критична в кораблебудівній галузі. На сьогодні у Концерні "Укроборонпром" фактично два державних підприємства залишилося, які мають відношення до кораблебудування", - відзначив Уруський.

При цьому він пояснив, що одне з них - це конструкторське бюро (ДПЦК) а друге - ДП "Миколаївський суднобудівний завод", який скоріше, через велику кількість проблем, можна назвати судноремонтним.

Практично всі інші приватні кораблебудівні підприємства разом з найбільшим – ЧСЗ (на якому, власне, колись почалося будівництво головного українського корвета) теж у досить важкому стані.

"На сьогодні, я так розумію, Міністерство оборони не бачить доцільності продовження будівництва Корвету у своїх інтересах. Натомість розглядається питання - це вже предмет перемовин, якщо буде прийняте кінцеве рішення щодо Туреччини – то яким чином використати ті наробки, які були по корвету нашому, до побудови корвету трохи іншого класу", - зазначив Уруський.

  • Зазначається, що під час нещодавнього візиту президента Володимира Зеленського до Туреччини (16-17 жовтня цього року) низку оборонних підприємств цієї країни у складі делегації Міністерства оборони України на чолі із Міністром оборони Андрієм Тараном відвідав і Командувач українських ВМС контрадмірал Олексій Неїжпапа.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb